3+1 élelmiszer, ami csodát tesz
Teljesen mindegy, hogy éppen tombol a nyár vagy a mínuszok röpködnek, az biztos, hogy mindenki hidratált, ragyogó bőrre vágyik. A megfelelő ápolás és folyadékbevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjük. Ezek mellett azonban van még egy fontos tényező, amivel sokat javíthatunk a végeredményen, ez pedig a táplálkozás. Léteznek ugyanis olyan élelmiszerek, amelyek kifejezetten jót tesznek a bőrnek. Lássuk, melyek ezek.
- Sárgarépa, sütőtök, kelkáposzta és spenót
Mi a közös a fenti zöldségekben? Az, hogy mindegyiknek igen magas a Béta-karotin tartalma, amely az A-vitamin elővitaminja. Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a bőr öregedésének lassítását, valamint a sejtkárosodást és a pattanások kialakulási esélyét is csökkenti. Utóbbi ellen egyébként a szolárium is jó hatással van. Sőt, hogy emeljük a tétet: a Béta-karotin segíti a barnulást, vagyis szoli mellé kifejezetten javasolt.
- Tengeri élelmiszerek
Az Omega-3 zsírsav jótékony hatása igen elterjedt, ám a szépségápolással kapcsolatos előnyei kevésbé ismertek. Pedig bizony, nem “csak” egészségesek, hanem szebbek is lehetünk, ha rendszeresen fogyasztunk Omega-3-at, ugyanis csökkenti a bőrszárazságot és a bőrgyulladás esélyét is. A gyulladás veszélyeit nem kell külön magyarázni, ám a bőrszárazságról sokan nem tudják, hogy miért is jelent veszélyt.
A száraz bőr jelenségét nem csak azért érdemes elkerülni, mert nem esztétikus, hanem azért is, mert sérülékennyé teszi a testünket. Nem véletlenül mondják, hogy a bőrünk a legnagyobb és egyben egyik legfontosabb szervünk, hiszen ez jelenti az elsődleges védőhálót a környezeti hatásokkal szemben. A száraz bőr kicserepesedik, könnyebben sérül, ezáltal pedig könnyebben alakulnak ki sebek is. A hidratáció fontosságáról itt tudsz bővebben olvasni.
- Olajos magvak: mandula, dió, pisztácia, tökmag
Az olajos magvak szintén a bennük található antioxidánsok miatt számítanak szuperélelmiszereknek. Segítenek puhává varázsolni a bőrt, illetve hidratálni azt. A bennük lévő E-vitamin szintén segít felvenni a harcot a daganatos betegségek hátterében álló szabadgyökökkel szemben, sőt, a bőrszárazság ellen is hatásos. Fontos azonban kitapasztalni, hogy melyik magtípus (és mennyi) passzol hozzád, mert a túlzásba vitt fogyasztás újbóli bőrproblémákhoz vezethet.
+1. C-vitamin, mint citrusfélék
A citrusfélék, mint például a narancs, a citrom, a kivi vagy a grapefruit segítenek megtartani a bőr feszességét, ami a bennük lévő C-vitaminnak köszönhető. Ez a vitamin ugyanis amellett, hogy erősíti az immunrendszert, a kollagéntermelésben is szerepet játszik, ami pedig a bőr feszességével van összefüggésben.
A fenti élelmiszerek fogyasztása nem igényel nagy erőbefektetést, hiszen szinte minden élelmiszerboltban elérhetők, ám annál inkább támogathatják bőrünk szépségét és egészségét – ami pedig elengedhetetlen, ha biztonságosan szeretnénk lebarnulni.